Altijd Balans - Praktijk voor Chinese geneeskunde Altijd Balans - Praktijk voor Chinese geneeskunde Altijd Balans - Praktijk voor Chinese geneeskunde Altijd Balans - Praktijk voor Chinese geneeskunde

Stagiairs vertellen

Artikelen:
Stagedag bij 'Altijd in balans'
Laatste externe stagedag
In één woord GEWELDIG
Een dagje meelopen met de Chinese dokter

Stagedag bij 'Altijd in balans' terug naar boven

In het kader van mijn opleiding acupunctuur mag ik ieder jaar een aantal stagedagen volgen. De bedoeling is om een indruk te kunnen opdoen, over hoe het vak in de praktijksituatie toegepast wordt. Dit keer kreeg ik de mogelijkheid een stage mee te maken in de praktijk van Richard van Essen.

Tijdens deze stage krijgt een student inzicht in het diagnostische proces, wat vooraf gaat aan het opstellen van een adequaat behandelplan. Daarnaast doen wij vervolgens tijdens deze dagen indrukken op met betrekking tot de verschillende behandelmogelijkheden die er binnen de Chinese geneeskunde bestaan.

Ik heb deze stagedag als heel positief en erg leerzaam ervaren. Het moeilijkste, maar naar mijn mening ook het interessantste aspect van de Chinese geneeskunde, is de zoektocht naar de onderliggende oorzaak die schuil gaat achter de klachten van de patiënt. Richard van Essen is naar mijn observatie een therapeut die dit stuk uitermate goed beheerst en daarnaast bezit hij nog de kwaliteit, dat hij het ook nog op een hele heldere en eenvoudige manier kan uitleggen aan zowel de stagiair, als ook aan de patiënt. Ik werd als stagiair gedurende de gehele dag intensief betrokken bij de behandeling en het onderzoek. Met name de {pols}diagnostiek was op deze dag een aandachtspunt wat veel aan bod gekomen is.

Als fysiotherapeut heb ik in de afgelopen 18 jaar zowel in Nederland als ook in het buitenland vele verschillende praktijken gezien en ervaren. Voor mij was de sfeer die ik binnen de praktijk “Altijd in Balans” mee maakte erg positief. Een prima sfeer, een prettige manier van met mensen omgaan en (naar mijn inschatting) een hoge kwalitatieve wijze van het vak interpreteren en uitvoeren.

Kortom, voor mij een fantastische leerzame ervaring op mijn weg om later een goede collega te mogen worden.

Herman Fraanje ( student)Laatste externe stagedag terug naar boven

Mijn externe stagedag bij Richard was mijn laatste externe stagedag in een reeks van vier voor mijn eerste jaar acupunctuur bij Qing-Bai. Ik heb bijzonder veel geleerd tijdens deze dag, vooral omdat Richard heel goed kan uitleggen, maar ook omdat ik de kans kreeg om zelf de pols te voelen, de tong te bekijken en omdat Richard mij behoorlijk mee liet denken door heel veel (moeilijke) vragen te stellen. En zo leer je toch het aller-snelst en het allermeest! Wat ik heel bijzonder vind is dat Richard veel onderliggende verbanden ziet en verschillende theorieën op elkaar mapt, waardoor hij met inzichten en behandelingen komt waar menig therapeut nog van kan leren, met name ook op het gebied van psychische problematiek. Ik ben dan ook erg blij dat ik de kans gekregen heb om een dag mee te lopen en hoop volgend jaar weer zo’n kans te krijgen. Dankjewel Richard!

Karin PrinsIn één woord GEWELDIG terug naar boven

Heb het geluk gehad om stage te mogen lopen bij Richard. Volgens mij zijn er maar weinig mensen die zoveel tijd en energie spenderen aan stagiaires. Hij legt namelijk heel beeldend uit, tekent schema's en schept duidelijkheid. In één woord GEWELDIG.

Ook de polsdiagnose, wat toch één van de moeilijkste aspecten van het stellen van de diagnose is, weet hij heel goed uit te leggen en de pols heeft hij me ook zelf laten voelen. Verder wonderbaarlijk stukje van zijn kunnen mogen aanschouwen bij een patiënt die een verlamde arm (na een motorongeluk) weer voorzichtig kon bewegen dankzij de acupunctuurbehandelingen. Richard, nogmaals bedankt!

Groetjes TalithaEen dagje meelopen met de Chinese dokter terug naar boven

Als onderdeel van mijn opleiding Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) geldt tijdens het 1e jaar een verplichte, zogenaamde snuffelstage van 1 dag welke moet worden gelopen bij een door één van de beroepsverenigingen erkende TCM-therapeut.

Al onder de indruk van de lezing die Richard gaf tijdens een interne stagedag op school heb ik dankbaar gebruik gemaakt van zijn aanbod om een dagje in zijn praktijk “Altijd Balans” – toen nog in Westervoort gevestigd – mee te lopen. Een praktijk waarin Richard op de traditionele manier acupunctuur al dan niet in combinatie met kruidengeneeskunde toepast. Voor de kruidengeneeskunde maakt hij gebruik van een kruidenapotheek die op zijn aangeven de kruidenformules samenstelt en rechtstreeks naar het huisadres van de cliënt toestuurt.

Op de dag dat ik mee mocht kijken in Richard’s praktijk was er een mix van cliënten, velen van hen op het spoor van “Altijd Balans” gekomen via mond op mond reclame. De klachten waren van zeer uiteenlopende aard: zwangerschapsproblemen, prostaatklachten, pijnklachten (hoofdpijn, gewrichtspijn, CTS - carpaal tunnelsyndroom), vermoeidheidsklachten (zowel fysiek als geestelijk), fibromyalgie; klachten die chronisch zijn maar waarbij verbetering/verlichting wordt ervaren na behandeling met acupunctuur en/of kruiden. Ook kwamen er cliënten na wat langere tijd weer terug omdat men klachten herkende en er dit keer eerder bij wilde zijn (de signalen van het eigen lichaam werden dus tijdiger herkend en wetend dat acupunctuur/kruiden verbetering kan brengen!).

Voor mij als beginnend student was het vooral mooi en boeiend om te zien dat de vele, duizenden jaren oude theorieën waarmee je tijdens het 1e studiejaar wordt geconfronteerd ook daadwerkelijk in de TCM-praktijk toegepast worden. Bovendien was het voor mij een hele geruststelling om te ervaren dat er wel degelijk verschillen in pols te voelen zijn, zelfs voor mij als 1e jaars student met nog slechts zeer beperkte kennis van de polsdiagnostiek. Bovendien wist Richard het niet alleen aan mij als beginnend student in TCM-termen te verduidelijken wat er aan de hand was, maar –nog veel belangrijker– ook aan cliënten in helder, niet vaktechnisch jargon. Tevens legde hij ook de verwachtingen uit ten aanzien van het herstel: niet alleen qua duur maar ook qua verschuiving van symptomen tijdens de verschillende herstelfasen.

Alleen de verwachting van een nieuwe cliënt die had gedacht een consult bij een Chinese dokter (inclusief witte jas en spleetogen) te zullen hebben werd niet helemaal bewaarheid! Maar na de eerste intake en de geruststelling dat er wel degelijk wat aan de klachten te doen was met wat geduld èn met de medewerking van de cliënt zelf (aanpassing eetpatroon) leverde ook dit weer een opgeluchte, tevreden cliënt op.

De stagedag bij “Altijd Balans” heeft mij in ieder geval gesterkt in de wens om me verder in het mooie vakgebied van TCM te verdiepen en bekwamen en er ook na succesvolle afronding van mijn studie mee te gaan werken.

Richard, hartelijk dank voor je uitstekende begeleiding!

terug naar boven