Altijd Balans - Praktijk voor Chinese geneeskunde Altijd Balans - Praktijk voor Chinese geneeskunde Altijd Balans - Praktijk voor Chinese geneeskunde Altijd Balans - Praktijk voor Chinese geneeskunde

Chinese kruiden

Geschiedenis
De materia medica is een verzameling biografieën van alle enkelvoudige plantaardige, dierlijke en minerale producten. De materia medica die wij tegenwoordig gebruiken is gebaseerd op de oudste verzameling farmacologische beschrijvingen uit de Chinese traditie en die wordt toegeschreven aan de legendarische keizer Shen Nong, de zogenaamde Shen Nong Ben Cao Jing. 

Shen Nong
Shen NongFilosofie en geneeskunde zijn in China altijd al met elkaar verweven geweest. Een legende heeft het geor­ganiseerde systeem van de Chinese geneeskunde als eerste het licht doen zien. Zo'n legendarische figuur was Sheng Nong, de goddelijke Boer. Hij stond ook bekend als de Vuurkeizer of de Rode Keizer en hij zou de mens geleerd hebben voedsel en kruiden te verbouwen. De goddelijke Boer beschikte over de magische gave de eigenschappen van planten en kruiden te ontraadselen en ze dan te testen door ze zelf te eten. Hij kon zelfs giftige planten verdragen. Maar op een dag vergde hij te veel van zijn lichaam en stierf. De resultaten van zijn onderzoek werden verzameld in Leer der kruidengeneesknnde van de Goddelijke Boer (Shen Nong Ben Cao Jing), een lijst van alle belang­rijke kruiden en hun eigenschappen.


Beroemde Chinese artsen en klassieke werken uit de Chinese farmacologie
Sun Si Miao (581 - 682 n.C), geboren in HuaYuan (tegenwoordig Yao) in de provincie Shanxi. Hij was een belangrijk arts ui de Tang dynastie en schrijver van de 'Qian Jin Yao Fang' ('Prescriptions worth a thousand gold' 652 n.C.) en Qian Jin Yi Fang ('Supplement to Prescriptions worth a thousand gold' 682 n.C.). Zijn werken worden gezien als een samenvatting van alle medische kennis tot aan de 7e eeuw. Zhang Zhong-jing (150-219 n.C.), ook bekend onder de naam Zhang Ji, werd geboren in Nanyang, Henan Province. Een van de meest invloedrijke artsen in de geschiedenis van de TCM. Hij verdedigde als een van de eerste de methode om pathologische condities te analyseren en te differentiëren via de theorie van de Zes Divisies en de Acht Principes. Hij wordt gezien als de grondlegger van de methode om ziekten te benaderen via differentiatie van symptomen en tekens. Hij schreef meerdere klassieke medische werken waarvan de Shang Han Za Bing Lun ('Treatise on febrile and miscellaneous diseases') het meest beroemd is. Shen Nong Ben Cao Jing ('Shen Nong's herbarium'), de oudste materia medica, waarschijnlijk een werk uit de 1e eeuw voor Christus. Het auteurschap wordt toegeschreven aan de legendarische keizer en 'Goddelijke Boer' Shen Nong. In dit werk worden 365 verschillende soorten kruiden genoemd en verdeeld in drie categorieën: superieur, algemeen en inferieur. Shang Han Za Bing Lun ('Treatise on febrile and miscellaneous diseases'), geschreven door Zhang Zhong-jing aan het begin van de 3e eeuw. In dit werk wordt de diagnose en behandeling van koortsziekten en andere klachtenbeelden belicht, Dit boek werd herzien in de Chin dynastie door Wang Shu-he en later in de Sung dynastie gesplitst in twee delen door het Jiao Zheng Yi Shu Ju ('Bureau for censoring and publishing medical books'). Deze twee delen zijn tegenwoordig bekend als de Shang Han Lun ('Treatise on febrije diseases') en de Jin Kui Yao Lue Fang Lun ('Synopsis of prescriptions of the Golden Chamber').

Waarom kruiden?

Vanouds heeft de mens de natuur onderzocht naar middelen om zijn kwalen te verlichten en ziekten te genezen. Onder die geneesmiddelen nemen de kruiden een uiterst belangrijke plaats in. In het westen was de acupunctuur lange tijd het meest bekende onderdeel van de TCM. Maar tegenwoordig wint ook de traditionele Chinese kruidengeneeskunde aan populariteit. Hiervoor zijn een aantal goede redenen op te geven. Ten eerste werkt de traditionele Chinese kruidengeneeskunde uitsluitend met natuurlijke middelen. Chinese kruiden zijn plantaardige, dierlijke of minerale substanties. De meeste van deze stoffen zijn niet giftig. Zijn zij toch giftig of hebben ernstige bijwerkingen, dan worden zij zorgvuldig ontgift. Het eindproduct dat in de apotheek belandt, heeft dus een maximale geneeskrachtige werking met een minimum aan bijwerkingen. Ten tweede gebruikt de traditionele Chinese kruidengeneeskunde zelden een kruid alleen. Hierdoor zouden namelijk grote hoeveelheden van dat kruid gebruikt moeten worden, wat weer de kans op ongewenste bijwerkingen vergroot. De traditionele Chinese kruidengeneeskunde gebruikt veeleer kruidencombinaties, waarbij kleine hoeveelheden van verschillende kruiden zodanig worden gecombineerd, dat hun hoofdacties elkaar versterken, maar dat de bijwerkingen elkaar opheffen. Het zijn deze combinaties die de traditionele Chinese kruidengeneeskunde wereldberoemd gemaakt hebben. Ten derde heeft de traditionele Chinese kruidengeneeskunde nooit alleen maar gezocht naar middelen om ziekten te behandelen. Onder het motto: Voorkomen is beter dan genezen' hebben de Chinese artsen gezocht naar kruidenmiddelen die preventief kunnen werken. De traditionele Chinese kruidengeneeskunde kent dan ook middelen om de gezondheid te bevorderen, de levenskwaliteit te verbeteren, de weerstand tegen ziekten te vergroten en de levensduur te verlengen. Juist op dit terrein ligt een groot stuk van de kracht van de Chinese geneeskunde. Chinese kruiden worden tegenwoordig gefabriceerd in gebruiksklare vormen. Ruwe kruiden worden zorgvuldig vermalen en tot tabletten of poeder verwerkt. De meest geavanceerde technieken worden aangewend om de oudste geneeskunde toegankelijk te maken voor de moderne mens.